PODOLOGIE
Een podoloog is een paramedicus die klachten ter hoogte van de voet, knie, heup en rug bestudeert en behandelt. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een verminderde functie van de voet. De structuur, functie en fysiopathologie van de voet, die in relatie staat met de hoger gelegen gewrichten, worden hierbij grondig onderzocht. Door middel van een stap of loopanalyse kijkt men of er een link bestaat tussen de klacht en het biomechanisch functioneren.
PODOLOGISCH CONSULT

BIOMECHANISCH ONDERZOEK
Tijdens dit onderzoek wordt de statiek of architectuur van het menselijk lichaam wordt geïnspecteerd. Daarnaast zijn er ook spierlengte- en spierkrachttesten om de conditie van de spieren te bestuderen. In het biomechanisch onderzoek wordt de mobiliteit van de gewrichten onderzocht en verschillende hoeken in deze gewrichten uitgemeten.
.jpeg)
STAP- EN LOOPANALYSE
Nadien volgt er een stap- en loopanalyse met behulp van high speed camera’s en wordt deze cyclus duidelijk in beeld gebracht. Bijgevolg kan de eventuele oorzaak van de klacht(-en) achterhaald worden. Verder worden de hoogste en laagste drukpunten van de voetzool gemeten aan de hand van plantaire drukplaten. Zo kan een specifieker zoolconcept worden opgesteld. Als laatste wordt schoenadvies meegegeven. De schoenkeuze is hierbij afhankelijk van de gebreken/noden in het stappatroon.

PREVENTIEF
Sporten, ongelofelijk gezond maar helaas gaat dit ook gepaard met blessures. Begint je sportseizoen terug of begin je binnenkort aan een nieuwe sport? Dan is een blessure preventief onderzoek zeker aanbevolen. Tijdens deze screening kijken we of er bij u risico’s aanwezig zijn. Indien dergelijke risico’s aanwezig zijn, kan er met behulp van zooltherapie blessures vermeden worden
PODOLOGISCH CONSULT KIND <12jr
Automatisch worden kinderen geboren met platvoetjes. Tussen de leeftijd van 5 tot 12 jaar zijn deze voetjes volledig in hun ontwikkeling naar een neutrale voetstand.
Het is aan te raden om tussen deze leeftijden op jaarlijkse basis deze evolutie te laten screenen door middel van een podologisch onderzoek. Zo kan bij een vertraagde of afwezige ontwikkeling naar de ‘normale voet’ vroegtijdig ingegrepen worden.
Met behulp van podologische zolen kunnen we de spierwerking die inwerkt op de kindervoet beïnvloeden en de structuur veranderen.
Je contacteert best een Podoloog als je kind 1 van volgende klachten vertoont:
-
Vermoeidheidsklachten
-
Algemene pijn aan de voeten
-
Kniepijn – heuppijn – hielpijn na belasting
-
Voetjes die tijdens het stappen naar binnen kantelen
-
Voetjes die tijdens het stappen naar elkaar toe draaien
-
Groeipijn
-
Afwijkend stap/looppatroon
-
Veelvuldig vallen




ALINE DECLERCQ
WAT NEEM IK MEE NAAR MIJ EERSTE CONSULTATIE?
-
Korte short in functie van stap- en loopanalyse
-
Meest gedragen schoenen/loopschoenen/sportschoenen
-
Eventueel medische beeldvorming (RX, CT,...)
-
Voorschrift van de huisarts /arts-specialist indien doorgestuurd
Inbegrepen in prijs van zolen:
- Zolen aangepast aan podologisch onderzoek
- Passen en leveren van de zolen
- Controle na 6 à 8 weken (met eventuele aanpassingen)