OSTEOPATHIE

Osteopathie is een manuele onderzoeks-en behandelmethode. De osteopaat is opgeleid om op zoek te gaan naar de primaire oorzaak van lichamelijke klachten en bewegingsverliezen in het lichaam. Daarom worden verschillende systemen van het lichaam onderzocht: het bewegingsapparaat, orgaanstelsel en het zenuwstelsel. Het bewegen en functioneren van deze verschillende systemen moet in evenwicht zijn. Een lichaam in balans kan dit evenwicht bewaren. Het evenwicht kan verstoord worden door trauma, ongeval, stress of slechte voeding. Wanneer er bewegingsverliezen zijn kunnen deze op korte of langere termijn klachten geven.

OSTEOPATHISCH CONSULT 

Na een uitgebreid vraaggesprek gaat de osteopaat op zoek naar bewegingsverliezen in het hele lichaam via lichamelijk onderzoek. Vervolgens probeert de osteopaat de samenwerking tussen de verschillende weefsels te herstellen. Zo kan het lichaam zelf opnieuw in evenwicht komen. Hierdoor zal de klacht verminderen of verdwijnen. Een osteopaat maakt uitsluitend gebruik van zijn handen en gebruikt overwegend zachte technieken om bewegingsverliezen te herstellen. Alle technieken zijn aangepast aan de leeftijd en aard van de problematiek.

https://www.osteopaatnelesohier.be/

 

WAARVOOR KAN IK TERECHT BIJ DE OSTEOPAAT?

 
 
 

OSTEOPATHIE EN ZWANGERSCHAP

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam enorme veranderingen om het groeiend kindje te ondersteunen. Het lichaam van de zwangere vrouw moet zich voortdurend aanpassen waardoor het lichaam heel wat stress ervaart. Hierdoor kunnen makkelijk klachten ontstaan. De osteopaat ondersteunt het natuurlijke proces van de zwangerschap en de geboorte door het lichaam te helpen zich aan te passen aan die veranderingen.

 

Een gespannen middenrif of een bewegingsverlies in de rug of bekken van de moeder, kunnen de baby beperken in zijn groei en beweging. De osteopaat kan helpen om het nieuwe evenwicht in het lichaam te vinden. Zo zijn zowel moeder als kind zijn optimaal voorbereid op de bevalling. De osteopaat kiest steeds de meest geschikte en veilige technieken voor jou en je groeiende baby.

 

Ook na de bevalling kan je terecht bij de osteopaat. De osteopaat kan u helpen en het herstel van uw lichaam versnellen.

 

ZWANGERSCHAPSWENS

Soms is zwanger worden niet zo vanzelfsprekend. Osteopathie kan hierbij ondersteunend helpen. Hierbij wordt de functionele oorzaak van het probleem onderzocht. De beweeglijkheid van de baarmoeder, de doorbloeding en bezenuwing worden gestimuleerd. Zo is de omgeving van de baarmoeder zo optimaal mogelijk voor een zwangerschap, een pick-up of een terugplaatsing en innesteling.

 

Indicaties tijdens zwangerschap

- Rug en bekkenpijnen

- Coccygodynie (staartbeen)

- Rusteloze benen en krampen

- Misselijkheid en reflux

- Obstipatie en verteringsklachten

- Voorkeursligging van het kindje: stuitligging, dwarsliggen

 

Indicaties bij moeilijk postnataal herstel

- Verzakking blaas-baarmoeder-darm

- Bekkenbodem, ruptuur, knipje

- Staartbeenklachten

- Verklevingen/littekenweefsel

- Urineverlies

- Pijn bij vrijen

OSTEOPATHIE BIJ BABY'S EN KINDEREN

De zwangerschap, bevalling en de positie van de baby in de buik hebben een grote invloed op het babylichaampje. Hierdoor kunnen op verschillende plaatsen spanningen ontstaan, voornamelijk thv de schedel en de wervelkolom. Bij een zware of lange bevalling (keizersnede, stuitligging, sterrenkijker, zuignap) kan de impact nog groter zijn. Deze spanningen kunnen de oorzaak zijn van diverse klachten. Via zachte osteopathische technieken aangepast aan het babylichaampje kunnen we deze spanningen wegnemen zodat je kindje optimaal kan ontwikkelen

 

Een osteopatische check-up rond 4 weken kan klachten voorkomen.

 

Indien er klachten zijn raden we je aan om zo snel mogelijk een afspraak te maken en niet te wachten tot de baby 4 weken oud is.

 

Indicaties bij baby’s

- Algemene check-up na bevalling

- Voedingsproblemen bij borst- of flesvoeding, problemen met zuigen en slikken, te veel

  verslikken, moeilijk boeren

- Voorkeurshouding, onregelmatig of afplatten van het schedeltje

- Overstrekkingsgedrag

- Excessief huilen “huilbaby”, onrust

- Oprispingen “reflux”

- Darmkrampen

- Slaapproblemen

 

Indicaties bij het opgroeiend kind

- Slaapproblemen

- Bedplassen

- Lees en rekenmoeilijkheden

- Buikpijnklachten

- Hoofdpijn

- Frequent oorontstekingen

- Ontwikkelen van klachten na het krijgen van een beugel. bv hoofdpijn, verkeerde houding

Indien nodig zal er steeds worden samengewerkt met de behandelend kinderarts

 
foto baby osteo.jpg