PUBERTEIT - ADOLESCENTIE
De puberteit en adolescentie kunnen een uitdagende periode zijn, vol veranderingen in je lichaam, emoties en sociale leven. Bij Qinobi bieden we ondersteuning speciaal voor jongeren, met een breed aanbod dat je helpt om beter in je vel te zitten. Of je nu last hebt van stress, hormonale veranderingen, spanningen of andere uitdagingen – wij staan voor je klaar met osteopathie, hormooncoaching, relaxatie en psychologie. Samen werken we aan wat jij nodig hebt om je sterker en meer in balans te voelen.
Psychologie
De puberteit kan een turbulente periode zijn voor adolescenten. Als jongvolwassene moet je je een weg banen door een volwassen wereld en jezelf (her)ontdekken in een nieuw lichaam. Soms loopt het hier wel eens mis en ontstaan er problemen en moeilijkheden.
Tijdens een psychologisch consult wordt er met aandacht geluisterd naar je verhaal en je subjectieve beleving. Er wordt gezocht naar wat je kan helpen. De aangereikte oplossingen zijn telkens uniek en individueel. Zo kan het soms ook wel eens een heuse zoektocht zijn om tot gepaste oplossingen te komen.
Hierbij op een rijtje enkele indicaties waarbij een psychologisch gesprek zinvol kan zijn en je welkom bent in de spreekkamer van Lies:
-
Je hebt een negatief zelfbeeld.
-
Je ondervindt emotionele problemen.
-
Je hebt last van stemmingswisselingen.
-
Je hebt eetproblemen.
-
Je ondervindt slaapproblemen.
-
Je hebt last van agressie.
-
Je hebt last van dwanghandelingen of dwanggedachten.
-
Je ondervindt aandachtsmoeilijkheden.
Osteopathie
Enkele indicaties waarbij een osteopatisch consult zinvol kan zijn in de puberteit:
-
Slaapproblemen
-
Groeiproblemen
-
(Terugkerende) blessures (vb bij het sporten)
-
Orthodontie: beugel
-
Menstruatiepijn
-
Allergie, astma, eczeem, chronische verkoudheden, sinusitis
-
Hoofdpijn - rugpijn - buikpijn
-
Kaakproblemen, tandenknarsen

Relaxatie
Heb je vaak last van stress?
Je bent niet de enige. Jongeren hebben tegenwoordig vaker last van stress en als je niet genoeg rust neemt, kan spanning zich in je lichaam opstapelen. Dat kan je lichaam, je gevoelens en je gedrag beïnvloeden.
Misschien herken je jezelf hierin: je bent perfectionistisch, je wilt het graag goed doen voor anderen, je vindt het lastig om hulp te vragen of voor jezelf op te komen. Stress kan je overal voelen: thuis, tijdens je hobby’s of op school – bijvoorbeeld door toetsen, groepsdruk, of je relatie met vrienden en leraren.
Sommige dingen in je leven kunnen stress ook extra laten oplopen. Denk aan een scheiding, een verhuizing, financiële problemen thuis of als een van je ouders zelf veel stress heeft. En als je iets naars hebt meegemaakt, zoals pesten of misbruik, kan die spanning soms lang blijven hangen.
Hoe eerder je leert omgaan met stress, hoe beter je je voelt – nu én later. Wij helpen je graag! Samen zoeken we naar manieren om je spanning te verminderen, ontdekken we waar je stress vandaan komt, en leren we je technieken die je zelf kunt gebruiken om beter met stress om te gaan.
Je hoeft het niet alleen te doen.
​
Tip: vraag een voorschrift kinesitherapie aan je arts, dan krijg je een deel van je therapie terugbetaald.
Hormooncoaching
Tijdens de puberteit kun je het gevoel hebben dat je hormonen met je aan de haal gaan.
Zit je niet lekker in je vel, heb je last van acne, of merk je dat je stemming steeds schommelt door PMS of PMDD? Misschien vraag je je af wat anticonceptie precies met je doet, of heb je vragen over mogelijke hormonale aandoeningen zoals endometriose of PCOS.
Als deze uitdagingen je bekend voorkomen, kan een afspraak met een hormooncoach je echt verder helpen. Een hormooncoach biedt niet alleen inzicht in hoe je hormonen werken, maar geeft ook praktische tips en begeleiding om je beter te voelen, zowel fysiek als mentaal. Samen kun je manieren ontdekken om je huid te verbeteren, je cyclus beter te begrijpen, en kracht te putten uit je lichaam in plaats van erdoor te worden overweldigd.